2 Травня, 2017

Для уникнення подвійної оплати податку на додану вартість (ПДВ) при купівлі автомобіля за кордоном, зокрема в Європі, потрібно оформити покупку належним чином з продавцем. Найчастіше автомобілі в Європі купують у Німеччині, Польщі та Литві. Основні вимоги для повернення ПДВ при покупці автомобіля:

  1. Продавець повинен бути платником ПДВ у країні в якій веде свою діяльність
  2. Покупець повинен бути не резидентом цієї країни

Отже, якщо в оголошенні Ви знайшли автомобіль на який вартість складається з двох цін NETTO і BRUTTO, то можете розраховувати на нижчу ціну. В іншому випадку, при наявності лише ціни BRUTTO повернути ПДВ не вдасться, так-як продавцем виступає приватна особа яка не веде діяльність з продажу автомобілів, а лише має намір позбавитись свого власного автомобіля.

 

В кожній країні можуть бути власні правила щодо переоформлення автомобіля при покупці чи продажу, але загальні етапи по поверненню ПДВ однакові по всьому світі. Наприкладі найпопулярніших країн серед автолюбителів Німеччина, Польща та Литва застосовуються загальні правила. Ось основні з них:

  1. Здійснити оплату за автомобіль у готівковій чи без готівковій формі на основі договору куплі-продажу, інвойсу, фактури чи іншого документа.
  2. Звернутись на внутрішню митницю во зоні діяльності продавця для оформлення експортної декларації. Місцевий митний брокер допоможе Вам здійснити усі формальності.
  3. Перетнути кордон по спеціальній смузі для вантажних автомобілів і поставити відмітку в експортній декларації.

Якщо пройти усі ці етапи то продавцю в електронному вигляді приходит повідомлення про те що автомобіль покинув межі його країни і платити податок на додану вартість він вже не зобов’язаний. Є ймовірність того що покупець зробить помилку і не поставить відмітку в експортних документах на кордоні, тоді продавець мусить заплатити ПДВ за проданий автомобіль. Саме тому для своєї безпеки вони вимагають залишити задаток в розмірі повної або часткової вартості ПДВ, а після перетину кордону повертають готівкою чи на картковий рахунок.

Враховуючи те що у “гуру” перевізників чи посередників по пригону авто схема вже відшліфована і повернутись до продавця за грошовим задатком не викликає жодних проблем, тоді як для Вас повертатись до продавця може бути просто не рентабельно. В такому випадку ми можемо допомогти оформити покупку Вашого автомобіля по ціні NETTO без доплат і задатку. Наші спеціалісти можуть Вас проконсультувати.

Підведемо підсумки:

  • ПДВ повертає продавець у якого купується автомобіль.
  • Повернути ПДВ можна лише при покупці у юридичної особи.
  • Продавці приватні особи НЕ повертають ПДВ.
  • Придбати авто без ПДВ можуть як фізичні так і юридичні особи зареєстровані в Україні.
Без коментарів